Appelcake met Havermout
Deze lekkere appelcake is een gezondere variant van de reguliere cake. Omdat je hem maakt met havermout in plaats van meel is het een super verantwoord en goed vullend tussendoortje. Het houdt tevens je bloedsuikerspiegel op peil.
Het beslag kan je ook in een muffinvorm doen. Lekker en handig om mee te nemen naar je werk of voor onderweg.
- 1 appel (in kleine stukjes gesneden)
- 2 bananen
- 100 gram havermout
- 1 ei
- 60 gram rozijntjes
- 50 gram amandelen
- 120 gram ontpitte dadels
- kaneel
- 2 eetlepels cacao nibs (stukjes rauwe chocolade)
- 1 theelepel zuiveringszout / baking soda
- 1 eetlepel honing
- boter om het blik in te vetten
- Laat de rozijntjes een half uur weken in een schaaltje warm water zodat ze zacht worden
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Vet het cakeblik in
- Meng in een kom de rozijntjes, de appel, de honing en de cacao nibs en strooi er een ruime hoeveelheid kaneel over en meng alles goed door elkaar
- Mix in de keukenmachine de havermout, de dadels, de bananen en de amandelen totdat het een mooie egaal mengsel wordt
- Voeg daarna het ei en de baking soda toe en meng het er nog even kort doorheen
- Schep hier het appel/ rozijnen mengsel door en verspreid het goed door het hele beslag
- Schep het beslag in het ingevette blik of muffinvormpjes en strijk het af met de achterkant van een lepel.
- Zet het in de voorverwarmde oven voor ongeveer 30 minuten
- Door met een sateprikker in het middel vd cake te prikken kan je controleren of de cake gaar is. Wanneer er geen beslag aan de prikker blijft kleven is je cake gaar.
- Laat de cake goed afkoelen voor je het uit het blik haalt
Tip: Je kan de cake heel gemakkelijk bewaren in de vriezer en per plakje of muffin er van tevoren uit halen wanneer je ze wilt eten.